Benaderingen van pijn
Omdat pijn zo complex is en er verschillende factoren een rol spelen, moeten we hier ook vanuit verschillende invalshoeken naar kijken.
Biomedische benadering
Meestal wordt pijn eerst medisch bekeken, er wordt uitgegaan van een bepaalde ziekte of beschadiging die verantwoordelijk is voor de klachten. Als men hierbij weet wat er beschadigd is, kan men het mogelijk ‘repareren’. Dit is vooral goed bruikbaar bij de verklaring of behandeling van acute klachten.
Biopsychosociale benadering
Bij deze benadering is aandacht voor:
- Biologische factoren: Kennis over het lichaam
- Psychologische factoren: Alles wat met gevoelens en gedrag te maken heeft
- Sociale factoren: De invloed van relaties en de omgeving
Bij de behandeling van chronische pijn, spelen deze drie factoren allemaal een rol.
Het geheel is meer dan de som der delen
Chronische pijn is complex en er is eigenlijk geen sprake meer van ‘repareren’. Er is vaak al uitgebreid geprobeerd om schade te zoeken die voor reparatie in aanmerking komen. Deze is enerzijds niet gevonden of anderzijds het repareren van schade is niet mogelijk. Op lange termijn heeft dit dus niet het gewenste effect gehad.
De natuurgeneeskundige orthomoleculaire benadering kijkt holistisch naar pijnproblematiek met haar vele oorzaken. Bij chronische pijn komt dit neer op het beheers- en draagbaar maken. Dit bereiken we samen met jou door middel van onderzoek, kennis en ervaring, supplementen en doelgerichte adviezen. Uit de in te zetten aanpak blijkt vaker dan je zou verwachten, dat het geheel aan inzet van mogelijkheden, meer kan opleveren dan de som der delen.
De pijnstillende wilg
Plantaardige pijnmiddelen zijn vaak beter door het menselijke lichaam te verdragen. De wilg wordt tegenwoordig in plantages verbouwd om van bast en hout een natuurlijk pijnmiddel te vervaardigen. Bij Fresh Health in Amsterdam worden hangwilgentakken in juices voor mensen met de Ziekte van Lyme verwerkt. Andere genezende bomen zijn o.a. de linde en uiteraard… de pijnboom.
Berk tegen artritis
De geneeskracht van de berk zit vooral in de bast. De werkende stoffen beïnvloeden de waterhuishouding van het menselijke lichaam en theemengsels met berkenblad worden ook gebruikt bij reuma en artritis.
Wilgenbast tegen pijn
In de volksgeneeskunde kende men de wilg als middel tegen pijn. De stof bestaat uit bitter smakende kristallen en in een iets veranderde vorm als salicinezuur was het een werkzaam middel tegen pijn.
De wilg wordt tegenwoordig in plantages verbouwd om van bast en hout een natuurlijk pijnmiddel te vervaardigen. Dit plantaardige pijnmiddel is voor alle patiënten geschikt, die bij chronische ziektes, b.v. artrose, regelmatig pijnmiddelen moeten slikken.
Aspiplant is een natuurlijk vrij verkrijgbaar zelfzorg product dat gemaakt wordt uit de wilgenbast. De wilgenbast is rijk aan salicine, een stof die is afgeleid van salicylzuur. Klik op onderstaande foto en lees er meer over.
