Food Detective

Food Detective

Lijdt u misschien aan een intolerantie voor voedingsmiddelen?

Kom er zelf achter met de fooddetective thuistest!

FoodDetective identificeert voedingsmiddelen die de productie van IgG-antistoffen veroorzaken. De aanwezigheid van IgG-antistoffen kan betekenen dat er sprake is van een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan leiden tot veel verschillende klachten en ongemakken. Nadat de diagnose eenmaal is gesteld, kunnen de voedingsmiddelen die dit veroorzaken, worden vermeden.

Wat is een voedselintolerantie?

Voedselintolerantie is inmiddels een groot probleem geworden bij kinderen, tieners en volwassenen. Volgens Allergy UK lijdt naar vermoeden ongeveer 45% van de volwassen bevolking aan voedselintolerantie en dit percentage neemt jaarlijks toe. Voor het overgrote deel van de mensen met uiteenlopende symptomen wordt echter nooit een diagnose gesteld. De opvatting dat door IgG veroorzaakte voedselintolerantie een verklaring kan bieden voor veel chronische symptomen en aandoeningen die eerder niet met voedsel in verband werden gebracht, wordt steeds breder gedeeld. Voedselintolerantie kan zich (over tijd) in verschillende organen voordoen, wat leidt tot het ontbreken van specifieke klinische symptomen. Vertraagde reacties kunnen zich in de periode van 8 tot 72 uur na opname van voedsel voordoen.

Voedselintolerantie en IgG-antistoffen

Tot voor kort werd de term ‘voedselintolerantie’ gebruikt om iedere reactie op voedingsmiddelen te beschrijven, waarbij het immuunsysteem niet de hoofdrol speelde. Tegenwoordig wordt de term steeds vaker geassocieerd met abnormale reacties waarbij het immuunsysteem en specifieke IgG-antistoffen zijn betrokken. Langdurige consumptie van niet getolereerde voedingsmiddelen veroorzaakt ontstekingen en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van verschillende chronische ziekten. Mechanismen die afhankelijk zijn van IgG-antistoffen in het voedsel zijn vertraagde allergische overgevoeligheidsreacties (of type III voedselallergie). Voedselintolerantie wordt dus ook wel ‘vertraagde voedselallergie’ of ‘latente voedselallergie’ genoemd.

Obesitas en voedselintolerantie

Overmatige gewichtstoename is echter niet alleen het resultaat van te veel eten en te weinig lichaamsbeweging. Een relatie tussen voedselintolerantie en het niveau van specifieke IgG antilichamen wordt ook als mogelijke oorzaak van de ontwikkeling van obesitas gezien. Een voedselintolerantietest en het aanpassen van het dieet is niet alleen een veilige en effectieve manier om het lichaamsgewicht te verlagen, maar het werkt ook preventief door verkleining van de kans op de hierbij behorende ziekten. Helaas kan voedsel waaruit waardevolle voedingsstoffen zijn verwijderd de ontwikkeling van voedselintolerantie bevorderen, zodat een eliminatiedieet goed door een hiervoor opgeleide zorgverlener moet worden uitgebalanceerd en gestuurd.

Toepassing van eliminatiediëten

Eliminatiediëten op basis van voedselintolerantietesten worden aanbevolen in gastro-enterologie (zoals het prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), reumatologie (zoals reumatoïde artritis, artritis psoriatica, de ziekte van Bechterew), dermatologie (atopische dermatitis, psoriasis) en immunologie (auto-immuunziekten zoals de ziekte van Hashimoto). Indien het vermoeden bestaat dat eetgewoonten een negatieve invloed hebben op de gezondheid van een persoon, wordt een voedselintolerantietest aanbevolen om vast te stellen welke voedingsmiddelen problemen veroorzaken.

Wetenschappelijk bewijs over voedselintoleranties

Hardman en Hart (2007) onderzochten het verband tussen het invoeren van een eliminatiedieet op basis van voedselspecifieke IgG-testresultaten en de intensiteit van verschillende aandoeningen. Aangetoond werd dat bij 75% van de patiënten die het eliminatiedieet streng volgden de situatie merkbaar verbeterde. Atkinson et al. (2004) toonden een gunstig effect bij het uitsluiten van voedingsmiddelen met hoge IgG-waarden bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom. Bentz et al. (2010) toonden ook verbetering bij patiënten met de ziekte van Crohn aan. Een andere studie suggereert een mogelijk pathogeen verband tussen voedselintolerantie en voedselspecifieke IgG-waarden en de ontwikkeling van obesitas en atherosclerose (aderverkalking). Ook bestaan wetenschappelijke rapporten die bevestigen dat een eliminatiedieet op basis van testresultaten voor voedselintolerantie een effectieve werking tegen migraine heeft.

Ingrediënten

FoodDetective: eenvoudige zelftest voor voedingsintolerantie

De FoodDetective meet gevoeligheid voor de volgende 46 voedingsmiddelen:

Inhoud van de FoodDetective kit:

  • Solution A – proefverdunningsmiddel 5ml
  • Solution B – detectoroplossing 5ml
  • Solution C – ontwikkelaaroplossing 5ml
  • Solution D – wasoplossing 100ml
  • 2x Reaction Tray – testplaatje Veiligheidslancet
  • 2x Bloedafnamebuisje
  • 2x (micropipet) Wisdoekje met alcohol Pleister
  • 2x Plastic afvalzakje

Welke voedingsmiddelen worden gemeten?

Totaal 46 voedingsmiddelen:

Haver

Tarwe

Rijst 

Maïs

Rogge

Harde tarwe

Gluten

Amandelen

Paranoten

Cashewnoten

Zwarte thee

Walnoten

Koemelkeiwit

Ei

Kip

Lam

Rundvlees

Varkensvlees

Witvis mix*

Zoetwater mix*

Tonijn

Schaaldieren mix*

Broccoli

Cacao

Witte kool

Appelen

Wortelen

Zwarte bessen

Prei

Olijven

Aardappelen

Sinaasappelen & Citroen

Selderij

Aardbeien

Gember

Groenten mix*

Knoflook

Grapefruit

Champignons

Meloen mix*

Gist

Pinda's

Sojabonen

Totaal 46 voedingsmiddelen